DIA 1

Comencem la nostra estada a Roses visitant un dels monuments imprescindibles per conèixer la història del municipi: la Ciutadella de Roses. Declarada conjunt historicoartístic l’any 1961, la ciutadella és un museu arqueològic a l’aire lliure que concentra restes de diferents èpoques (la colònia grega de Rhode, una vil·la romana o edificis visigots i medievals) i on hi destaca el monestir romànic de Santa Maria.

Recomanem l’opció de fer-hi una visita guiada, fet que ens ajudarà a comprendre encara millor el passat de la població.

Sortim de la ciutadella i ens dirigim cap al passeig marítim, on la badia, membre del Club de les Badies Més Belles del Món, s’obre als nostres peus.
Al mateix passeig, podem contractar una excursió marítima i/o una excursió terrestre per visitar el Parc Natural del Cap de Creus. Una opció no exclou l’altra, ja que les sensacions, l’experiència i la perspectiva des del mar o la terra difereixen molt. Des d’aquí, recomanem fer ambdues propostes.

Després de dinar en algun dels restaurants de Roses, visitem Cadaqués, un dels llocs més pintorescos de la Costa Brava: un petit poble de tradició pesquera, amb cases blanques i carrers estrets i una bellesa que va captivar escriptors i pintors. Entre ells, Salvador Dalí, de qui recomanem visitar la seva Casa-Museu (cal reserva prèvia).

El Cap de Creus – el punt més oriental de la Península Ibèrica – i el paratge de Tudela – un espai amb capritxoses formes geològiques que conformen un paisatge únic que va servir d’inspiració a Salvador Dalí – són de visita obligatòria.

Ja a Roses, i abans de sopar en algun dels restaurants del municipi, podem gaudir de la posta de sol des d’un dels llocs que us recomanem.

DIA 2

Recordeu que ahir vam contractar una excursió marítima i/o una excursió terrestre per conèixer més de prop el Parc Natural del Cap de Creus? Doncs és hora de gaudir-la/les!

Després d’haver experimentat les sensacions de descobrir el PNCC, és moment de dinar. I què millor que un Suquet de Peix, el plat típic de Roses, per tastar la gastronomia local?

Havent dinat, us recomanem visitar alguna de les nostres platges, ideals per a la pràctica d’activitats aquàtiques com el caiac, la vela o el paddle surf. 

Ja al vespre, abans de sopar, aconsellem la visita al Castell de la Trinitat, que complementa la Ciutadella de Roses. A més de conèixer aquesta construcció militar, totalment museïtzada, podem gaudir de la posta de sol des d’una de les seves terrasses. Recomanem l’opció de fer-hi una visita guiada.

DIA 3

El camí de ronda és un tresor per als amants del senderisme. Bon calçat, aigua, banyador i crema solar (aquests dos últims, durant l’estiu) són eines indispensables per gaudir d’un trajecte que rememora les guàrdies que feien les patrulles per vigilar el contraban. Mitjançant un camí d’asfalt durant bona part del tram urbà, el camí es transforma i discorre per un corriol que, envoltat de pins amb formes impossibles degut a la força de la tramuntana, vegetació típicament mediterrània i penya-segats, dóna accés a cadascuna de les cales on refrescar-s’hi.

Hem de calcular bé els temps, ja que només hi ha transport fins a la platja Almadrava.

A la tarda, què us sembla una visita guiada amb degustació de vins DO Empordà i olis DOP Empordà? Un cop acabada l’experiència enoturística, podem relaxar-nos al passeig marítim i a l’espigó, tot contemplant la caiguda del sol, mentre triem on sopar aquesta nit.

DIA 4

La capital de l’Alt Empordà, Figueres, és coneguda per ser la ciutat natal de Salvador Dalí i albergar el seu Teatre-Museu. Considerat en sí mateix com una obra d’art, en el seu interior hi ha exposades moltes de les seves grans obres. Recomanem una visita guiada nocturna (només a l’agost).

A Figueres, també hi destaquen el Museu del Joguet Antic, el Museu de la Tècnica o el Castell de Sant Ferran, el monument de dimensions més grans de Catalunya i la fortalesa d’època moderna més gran d’Europa.

Després d’un matí d’immersió cultural i d’haver omplert la panxa, us proposem descarregar adrenalina amb alguna de les activitats aquàtiques i X-Trem!

Per baixar pulsacions, suggerim fer un viatge en el temps, entre dòlmens i menhirs, per conèixer la Roses prehistòrica. Recorreguts autoguiats i visites teatralitzades (prèvia reserva a l’Oficina de Turisme) ens permeten descobrir el llegat i saber com vivien els primers pobladors coneguts de Roses. També és un indret recomanat per gaudir de la posta de sol.

DIA 5

El patrimoni romànic, d’alta rellevància a l’Alt Empordà, té com a màxim exponent el Monestir de Sant Pere de Rodes, situat a la Serra de Rodes i principal centre espiritual del Comtat d’Empúries (S. XI – XIV).

L’emplaçament del monestir, que té el privilegi de gaudir d’una de les millors vistes del Cap de Creus, fa que desprengui cert misteri i misticisme, especialment els dies ennuvolats i/o amb boira. De camí, hi trobem els vestigis del poblat medieval de Santa Creu de Rodes, on hi destaca l’església de Santa Helena de Rodes.

Seguidament, ens dirigim fins a El Port de la Selva, un petit i tranquil poble de tradició pesquera, on gaudir d’una agradable passejada fins al port nàutic.

Ja a Roses, aprofitem per dinar i relaxar-nos en alguna de les cales i platges. Després d’haver-nos refrescat, ens apropem al punt de trobada de la visita guiada al port de pesca i la llotja de peix (prèvia reserva a l’Oficina de Turisme), on aprendrem la història d’un dels oficis més antics del municipi, quines són les espècies que s’hi pesquen i el funcionament de la subhasta, mentre gaudim de l’impressionant arribada de les barques i la descàrrega del peix.

Una vegada impregnats de l’essència marinera de Roses, i aprofitant la tornada cap al centre, proposem fer un passeig pels carrers del casc històric, visitar l’església de Santa Maria, fer un cop d’ull pels comerços i terrasses i aprofitar per realitzar alguna activitat de l’ampli ventall que us proposem (enllaç).

DIA 6

Figueres és l’actual capital de la comarca, però durant molts segles Castelló d’Empúries va ser la capital del Comtat d’Empúries. De marcat caràcter medieval, hi destaca el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, la Sinagoga del Puig Mercadal, l’Ecomuseu-Farinera i, per sobre de la resta, la Basílica de Santa María, coneguda com la Catedral de l’Empordà. Durant el mes de setembre s’hi celebra el reconegut Festival Medieval Terra de Trobadors.

Després de dinar, us convidem a passar una tarda d’allò més divertida i refrescant al millor parc aquàtic de la Costa Brava.

Per acabar el dia, podem coronar el Castrum Visigòtic del Puig Rom. Es tracta d’un indret poc conegut, però d’alt valor paisatgístic i estratègic, ja que permetia als seus habitants vigilar la badia i l’accés al port sense ser vistos. Sens dubte, gaudeix d’una de les millors panoràmiques de la badia i la plana de l’Empordà, des d’on podem anar pensant què soparem.

DIA 7

Lloguem una bicicleta i visitem el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, un dels espais naturals de Catalunya on s’hi observa un major nombre d’espècies d’animals. La ruta és senzilla i gairebé no hi ha desnivell. Per arribar-hi, hem de travessar Empuriabrava, la marina residencial més gran d’Europa, coneguda per tenir 23 Km de canals navegables.

Arribats a El Cortalet (centre d’informació del parc), podem escollir entre els diferents itineraris que ens proposen per visitar-lo. Els observatoris que trobem durant el recorregut faciliten la contemplació dels ocells, que fan dels aiguamolls el seu refugi i lloc de descans. La tornada es pot fer pel mateix camí.

Seguidament, podem escollir entre els molts restaurants que oferim.

La cirereta al pastís és passar la darrera tarda en una tranquil·la cala del Parc Natural del Cap Creus. Després de tants dies d’activitat, us ho mereixeu.

Bon viatge de tornada!