DIA 1

Comencem la nostra estada a Roses visitant un dels monuments imprescindibles per conèixer la història del municipi: la Ciutadella de Roses. Declarada conjunt historicoartístic l’any 1961, la Ciutadella és un museu arqueològic a l’aire lliure que concentra restes de diferents èpoques (la colònia grega de Rhode, una vil·la romana o edificis visigots i medievals) i on hi destaca el monestir romànic de Santa Maria.

Recomanem l’opció de fer-hi una visita guiada, fet que ens ajudarà a comprendre encara millor el passat de la població.

Sortim de la Ciutadella i ens dirigim cap al passeig marítim, on la badia, membre del Club de les Badies Més Belles del Món, s’obre als nostres peus.
Al mateix passeig, podem contractar una excursió marítima i/o una excursió terrestre per visitar el Parc Natural del Cap de Creus. Una opció no exclou l’altra, ja que les sensacions, l’experiència i la perspectiva des del mar o la terra canvien molt. Des d’aquí, recomanem fer ambdues propostes.

Havent dinat en algun dels restaurants de Roses, us animem a visitar les nostres platges, ideals per a la pràctica d’activitats aquàtiques com el caiac, la vela o el paddle surf. Tot seguit, aprofitant la tornada cap al centre, podem fer un passeig pels carrers del casc històric, visitar l’església de Santa Maria i fer un cop d’ull pels comerços i terrasses.

Ja al vespre, abans de sopar, aconsellem la visita al Castell de la Trinitat, que complementa la Ciutadella de Roses. A més de conèixer aquesta construcció militar, totalment museïtzada, podrem gaudir de la posta de sol des d’una de les seves terrasses. Recomanem l’opció de fer-hi una visita guiada.

DIA 2

Recordeu que ahir vam contractar una excursió marítima i/o una excursió terrestre per conèixer més de prop el Parc Natural del Cap de Creus? Doncs és hora de gaudir-la/les!

Després d’haver experimentat les sensacions de descobrir el PNCC, és moment de dinar. I què millor que un Suquet de Peix, el plat típic de Roses, per tastar la gastronomia local?

Seguidament, us proposem descarregar adrenalina amb alguna de les activitats aquàtiques i X-Trem!

Per baixar pulsacions suggerim una visita guiada amb degustació de vins DO Empordà i olis DOP Empordà. Un cop acabada l’experiència enoturística, podem coronar el Castrum Visigòtic del Puig Rom. Es tracta d’un espai poc conegut, però d’alt valor paisatgístic i estratègic, ja que permetia als seus habitants vigilar la badia i l’accés al port sense ser vistos. Sens dubte, gaudeix d’una de les millors panoràmiques de la badia i la plana de l’Empordà, des d’on podem anar pensant què soparem.

DIA 3

El camí de ronda és un tresor per als amants del senderisme. Bon calçat, aigua, banyador i crema solar (aquests dos últims durant l’estiu) són imprescindibles per gaudir d’un trajecte que rememora les guàrdies que feien les patrulles per vigilar el contraban. Mitjançant un camí d’asfalt durant bona part del tram urbà, el camí es transforma i discorre per un corriol que, envoltat de pins amb formes impossibles degut a la força de la tramuntana, vegetació típicament mediterrània i penya-segats, dóna accés a cadascuna de les cales on refrescar-s’hi.

Hem de calcular bé els temps, ja que només hi ha transport fins a la platja Almadrava.

Després de gaudir d’una matinal a les cales del Parc Natural del Cap de Creus i de degustar algun dels suculents plats que ofereixen els nostres restaurants, ens apropem al punt de trobada de la visita guiada al port de pesca i la llotja de peix (prèvia reserva a l’Oficina de Turisme). És el moment d’aprendre la història d’un dels oficis més antics del municipi, quines són les espècies que s’hi pesquen i el funcionament de la subhasta, mentre gaudim de l’impressionant arribada de les barques i la descàrrega del peix.

Una vegada impregnats de l’essència marinera de Roses, us convidem a realitzar alguna activitat de l’ampli ventall que us proposem.

A continuació, us suggerim fer un viatge en el temps, entre dòlmens i menhirs, per conèixer la Roses prehistòrica. Recorreguts autoguiats i visites teatralitzades (prèvia reserva a l’Oficina de Turisme) ens permeten descobrir el llegat i saber com vivien els primers pobladors coneguts de Roses. També és un indret recomanat per gaudir de la posta de sol.

I per acomiadar-nos de Roses, la cirereta al pastís: relaxar-nos al passeig marítim i a l’espigó, tot contemplant la caiguda del sol, mentre triem on sopar aquesta nit. Després de tants dies d’activitat, us ho mereixeu.

Bon viatge de tornada!